Virtuell kursTangotipsDanssteg i tango


Här nedan hittar du en del länkar till några bra tangoinstruktörer på Youtube. 


Miriam & Leonardo

https://youtu.be/vFHgsP8RVMM


Vanessa Gauch


Marcelo Solis

https://youtu.be/j8dpx3WRePg


Tango with Patricio & Eva

https://www.youtube.com/watch?v=H7eks_vEUoQ1. Hållning


Den här videon handllar om kroppshållningen i dans.

Den är annorlunda i individuell dans och i pardans. Här är en kort video om korrekt hållning i tango.2. Korset


Ett av grundstegen i tango. Här i videon bryts steget ner för både följare och förare. Steget  kan användas för att byta riktning och för att inleda andra sekvenser.3. Ocho


I videon ser vi hur föraren initierar "ochon"".  Följaren gör "ochon" genom att först börja rörelsen med ryggpartiet för att sedan rotera höfterna och ta steget. Föraren har en flexibel omfamning som undelättar för följaren att genomföra en vacker ocho.


Stegen kan vara långa  eller korta, samt  gå i långsam takt eller i snabb takt.


4. Halv giro


Det är en cirkulär stegkombination. Föraren startar den med att ta ett steg framåt som ger följaren energin i "giron". Följaren  tar ett backåtsteg - sidosteg - framåtsteg.  Det är viktigt att man hela tiden har parallella axlar med sin partner. Går även att göra i långsammare takt.5. Ändra riktning på ochon 


Kort video om att ändra riktning av framåt ocho till bakåt ocho.6. Korset och boleos


Här ser vi att korset är ett grundsteg som kan leda till många andra danssekvenser. Föraren leder in följaren i korset. Ledare ger en impuls med energi så att följaren kan göra en "boleo".


I boleon leder torson rörelsen och det fria benet följer efter  för att göra en boleo. 7. Parada


Föraren inviterar följaren till att stanna upp. Här får följaren tillfälle att använda kreativitet. Steget kräver att följaren har balans  då följaren står rakt på ett ben.  Följaren har ett tydlig och stadigt motstånd i höger arm vilket underlättar pivot för att avsluta paradan snyggt.

Det andra exemplet är med en "sacada". Föraren gör sido steg och framåt ocho och gör "parada" med höger ben. "Sacadan" kommer därefter. Följare och förare avslutar parallelt mittemot varandra.8. Ocho cortado


Här visas olika varianter av "ocho cortado".

I det första alternativet gör föraren ett sidosteg, sedan två backåt ocho  för,att gå runt följaren och gör sedan en pivot och inviterar samtidigt till en  en  "rebound" (=contragiro). Följaren går fram och avslutar i ocho cortado.


I alternativ två visas att ocho cortado kan göras med en "parada".


Den vanligaste kombinationen man ser på milongorna kanske är det tredle alternativet ; då föraren inviterar till att följaren går fram och till sidan  för att sedan göra  en ocho cortado och sedan  avsluta i korset.


9. Fotövningar

https://youtu.be/kR7l6iSnMk8Tango by the sea


Spelista